Kształcenie na odległość

WYPOSAŻENIE GASTRONOMII

Nazwa kwalifikacji, której efekty kształcenia zostały uwzględnione w kursie:
T.6. Sporządzanie potraw i napojów, kwalifikacja wyodrębniona w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych 343404, kucharz 512001

ADRESACI KURSU: uczniowie i słuchacze szkół zawodowych oraz placówek kształcenia ustawicznego przygotowujących do pracy w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz

CELE OPERACYJNE KURSU
Po ukończeniu kursu uczestnik będzie potrafił:

  • planować układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego,
  • rozróżnić urządzenia stanowiące wyposażenie pomieszczeń magazynowych,
  • dobrać maszyny i urządzenia do poszczególnych działów zakładu gastronomicznego,
  • rozpoznać instalacje techniczne w zakładach gastronomicznych,
  • znać zasady bhp podczas użytkowania instalacji stosowanych w zakładach gastronomicznych,
  • zaplanować urządzenia gastronomiczne do części magazynowej, produkcyjnej i ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego,
  • scharakteryzować materiały konstrukcyjne,
  • omówić podstawowe zasady korzystania z urządzeń gastronomicznych,
  • znać budowę i zasadę działania urządzeń stosowanych w zakładach gastronomicznych,
  • posługiwać się instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji gastronomicznej,
  • dobrać urządzenia do obróbki wstępnej surowców,
  • dobrać urządzenia do obróbki cieplnej żywności,
  • dokonać podziału urządzeń chłodniczych,
  • omówić budowę podstawowych urządzeń chłodniczych magazynowych,
  • określić wyposażenie zmywalni naczyń,
  • znać urządzenia i środki stosowane do utrzymania czystości.


Łączna liczba godzin kursu: 40

Uwaga: Minimalna liczba godzin kształcenia na kwalifikacyjnym kursie zawodowym z zakresu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów wynosi 700 h (forma stacjonarna) lub 490 h (forma zaoczna). Minimalna liczba godzin kształcenia na kursie umiejętności zawodowych z zakresu T.6. Sporządzanie potraw i napojów wynosi 500 h

Liczba modułów: 8

Kurs do pobrania (plik w formacie mbz, Moodle 2.6)

Podgląd kursu - po wejściu na platformę proszę kliknąć "Zaloguj się jako gość"

Materiały źródłowe

Dodaj temat do forum